24 okt. 2017 | Aeroventic
4.0
Odense kommune halverer elforbruget med EC

Halverer elforbruget med EC-ventilatorer fra ebmpapst I alt 373 energibesparende EC-ventilatorer fra ebmpapst er installeret i Odense kommunes bygninger i forbindelse med det 5-årige energispareprojekt Energy Lean. Besparelsen er beregnet til ca. 850.000 kr. om året inkl. de lavere udgifter til vedligehold og reparation.

Odense kommune halverer elforbruget med EC - 1- Projektleder for Energy Lean Troels Groth Harpøe
foran H. C. Andersen skolen i Vollsmose, der som
alle andre skoler i Odense kommune har fået
installeret nye energibesparende ventilatorer.

 

”Energy Lean er et hardcore energiprojekt, hvor vi finder besparelser overalt på el, vand og varme”, fortæller Troels Groth Harpsøe, projektleder for Energy Lean i Odense kommune.

”En del af besparelserne finder vi ved at skifte til energibesparende ventilatorer i vores bygninger – primært på skolerne, hvor vi med et snuptag har fået både besparelser og bedre indeklima.”

De samlede besparelser i Energy Lean løber op omkring 7 mio. kWh om året. Kommunen er bl.a. gået over til LED-belysning overalt, mens optimering af ventilationsanlæggene i kommunens bygninger udgør en anden del af den totale besparelse.

I næsten alle kommunens bygninger er standardventilatorerne nu erstattet med energibesparende EC-ventilatorer, og med en gennemsnitlig energibesparelse på 48 % er investeringen hurtigt tjent hjem igen. Tilbagebetalingstiden er godt 4 år. 

”Ventilation er en af de lavthængende frugter, når der skal spares energi. Vi har den tommelfingerregel, at hvis et ventilationsanlæg er mere end otte år gammelt, så kan det betale sig at udskifte de gamle ventilatorer med nye”, fortæller Jakob Rasmussen fra Kemp & Lauritzen i Odense.

Kemp & Lauritzen er entreprenør på ventilationsdelen i Energy Lean og har valgt ventilatorer fra ebmpapst, fordi de både på kvalitet, energieffektivitet og pris opfylder alle krav udstukket af Rambøll, som er rådgivende virksomhed for Odense kommune.

”Vi er i alle tre udbudsrunder til Energy Lean blevet valgt som leverandør af de nye EC-ventilatorer, og det gør os stolte, at vores produkt er markedets bedste både på pris og i et energimæssigt aspekt”, siger Niels Knokgård fra ebmpapst.

Odense kommune halverer elforbruget med EC - 2Farvel til remtræk og frekvensomformere. De nye EC-ventilatorer fra ebmpapst er kompakte enheder med integreret motor, impeller og styring. Serviceleder Jakob Rasmussen, Kemp & Lauritzen, har stået for installationen.

 

Beregninger holder

Rambøll har beregnet besparelserne ved at skifte fra standardventilatorer til nye EC-ventilatorer til 650.000 kr. om året, og dertil kommer en forventet besparelse på vedligehold på 200.000 kr. pr. år. Og beregningerne holder, forsikrer projektleder Rasmus Skov Hansen fra Rambøll:

”De nye ebmpapst ventilatorer giver endda mulighed for at optimere yderligere på sigt og spare endnu mere energi med en mere præcis styring f.eks. med CTS.” Beregningerne af den energimæssige besparelse for hele Energy Lean holder også, understreger projektleder Troels Groth Harpsøe.

”Energy Lean gør det, Energy Lean skal, og vores tiltag giver den forventede besparelse på CO2 og energiforbrug.” Odense kommune har investeret i alt 225 mio. kr. i Energy Lean, og efter planen vil investeringen være tilbagebetalt senest i løbet af 15 år gennem færre udgifter til el, vand og varme.  

Fakta ventilationsanlæg 
Antal EC-ventilatorer: 373
Antal institutioner: 53
Energibesparelse: 431.000 kWh/år
1,50 kr. pr. kWh: 650.000 kr./år
Tilbagebetalingstid: 4,2 år
Ekstra besparelse vedligehold: 200.000 kr./år

 

Hvad er aeroventic?
 • Hvad er aeroventic?

  Aeroventic er en international løsning dedikeret til HVACR industrien. Det er designet til at skabe mulighed for både producenter og distributører at præsentere deres forretningsmæssige værdi og produkter i hele verden. Et system giver mulighed for global rækkevidde.

 • Firmaprofil

  Byg din virksomheds værdi og præsentér din konkurrencemæssige fordel.

  Del dine kataloger, softwarevalgsprogrammer og alle forretningsfakta, du anser for vigtige.

 • Produkt virtuelt showroom

  Det er et godt sted at præsentere alle dine produkter på en gang ubesværet. Hvert produkt er udstyret med en mulighed "Tilføj til forespørgsel" for kundens bekvemmelighed. En kunde sender en forespørgsel direkte til dig.

 • Nyheder & Informationskanal

  Dybest set er aeroventic en tilsvarende for offline messe, hvor du præsenterer dit firma og produkter, distribuerer kataloger, skaber kontakter og udvikler din virksomhed.

Hvad får du med os?
Partnere
Hvad får du med os?