15 feb. 2018 | Aeroventic
Lappeløsninger hjælper ikke på dårligt indeklima

lindab.com/dk

Mange er ivrige efter at udpege stearinlys eller brændeovne som syndebukke for dårligt indeklima i danske hjem. Men det er en fejl, og det er op til ventilationsbranchen at sikre en nuanceret indeklimadebat. Det mener Göran Hultmark, Lindab.

I Danmark har vi efterhånden fået øjnene op for betydningen af et godt indeklima i forhold til vores helbred. Udledningen af partikler fra maling, byggematerialer, legetøj og meget mere, skal begrænses, men ifølge udviklingschef fra Lindab Göran Hultmark spænder ventilationsbranchen ofte ben for sig selv, når talen falder på årsagen til danskernes dårlige indeklima.

”Som samfund og som branche er vi alle med til at underminere alvoren ved et dårligt indeklima, når vi udpeger syndebukke og forsimpler årsagerne til dårligt indeklima. Man får jo ikke automatisk et godt indeklima, hvis bare man stopper med at bruge stearinlys eller tørre tøj inden døre. Der er jo en lang række faktorer på spil, og det kræver en indsats at forbedre indeklimaet i hjemmet,” siger Göran Hultmark, der er udviklingschef for ventilation hos Lindab og adjungeret professor på SBi ved Aalborg Universitet, København.

Branchens ansvar at nuancere begrebet indeklima

Ifølge den årlige Boligejeranalyse fra Bolius svarer 78% af de adspurgte husejere, at de først reagerer på udfordringer med indeklimaet, når de ser konkrete symptomer som dug på ruden eller skimmelsvamp. Samtidig har 8% af de adspurgte fået foretaget en måling af indeklimaet, og ligeledes 8% har kontaktet fagfolk.

Det mener Göran Hultmark kan være udtryk for manglende nuancering af begrebet indeklima og af, hvad der skal til for at opnå et godt indeklima.

”Hvis man kun reagerer på det, som øjet kan se, så forholder man sig først til problemerne, når skaden er sket. Det menneskelige øje kan jo ikke se de mange gasser og partikler, som frigives både inde og ude. Derfor er det også lidt foruroligende, at mindre end hver 10. husejer kontakter fagfolk eller foretager målinger,” siger Göran Hultmark.

Et godt indeklima kræver mere end udluftning

Effekten af udluftning er et af de steder, hvor der ifølge Göran Hultmark er behov for nuancering. Undersøgelsen viser nemlig, at den hyppigste reaktion blandt boligejerne på udfordringer med indeklimaet er manuel vinduesudluftning, og at udluftningen kun i begrænset omfang afhjælper problemerne.

”Det er de færreste, der tænker på, at når de åbner vinduet for at lufte ud, så er der risiko for at der ikke kun kommer frisk luft, men også støv, partikler og gasser med ind. Løsningen er et ventilationssystem, der både trækker udeluft ind fra et højt sted og samtidig filtrerer luften. Det er op til branchen at nuancere denne forståelse hos boligejerne, så de dropper lappeløsningerne og i stedet vælger professionelle løsninger,” afslutter Göran Hultmark.

Hvad er aeroventic?
 • Hvad er aeroventic?

  Aeroventic er en international løsning dedikeret til HVACR industrien. Det er designet til at skabe mulighed for både producenter og distributører at præsentere deres forretningsmæssige værdi og produkter i hele verden. Et system giver mulighed for global rækkevidde.

 • Firmaprofil

  Byg din virksomheds værdi og præsentér din konkurrencemæssige fordel.

  Del dine kataloger, softwarevalgsprogrammer og alle forretningsfakta, du anser for vigtige.

 • Produkt virtuelt showroom

  Det er et godt sted at præsentere alle dine produkter på en gang ubesværet. Hvert produkt er udstyret med en mulighed "Tilføj til forespørgsel" for kundens bekvemmelighed. En kunde sender en forespørgsel direkte til dig.

 • Nyheder & Informationskanal

  Dybest set er aeroventic en tilsvarende for offline messe, hvor du præsenterer dit firma og produkter, distribuerer kataloger, skaber kontakter og udvikler din virksomhed.

Hvad får du med os?
Partnere
Hvad får du med os?