9 jul. 2018 | Aeroventic
4.0
Dansk naturlig ventilation valgt til bæredygtigt prestigeprojekt på Gullhaug Torg i Norge

windowmaster.no

Danske WindowMaster skal levere energirigtig indeklimaløsning med automatisk naturlig ventilation. Byggeprojektet Gullhaug Torg 2A forventes at udlede 50% mindre CO2 fra materialer, transport og energi i forhold til andre sammenlignelige bygninger, og købe 0 kWh energi til ventilation, opvarmning og køling.

Parkeringspladsen i Nydalen, Norge skal ryddes for at gøre plads til Gullhaug Torg 2A; en 10.000 m2 stor pragtbygning med grønne ambitioner. Ambitionerne kommer i høj grad fra den norske bygherre AVANTOR samt entreprenøren SKANSKA og arkitekterne Snøhetta. Men i særdeleshed også danske WindowMaster skal være med til at give byggeriet et nær-nul energiforbrug.

Med cirka 4 måneder tilbage før det første spadestik tages til efteråret, er det blevet besluttet, at automatisk naturlig ventilation fra WindowMaster skal være med til at opfylde partnernes målsætning om at reducere klimastyring af bygningen med energitunge ventilationsaggregater, og i stedet arbejde med en løsning, der kan tilpasse sig sit omkringliggende klima næsten uden brug af strøm.

Løsningen med automatisk naturlig ventilation skal bruges på etagerne med kontorer, som findes på 1. til 6. etage (med hybrid ventilation på de to første etager) i det 18 etagers høje kompleks.

En intelligent facade

Allerede fra de første spæde tanker blev tænkt, var ’årstilpasset ventilation’ oppe at vende. Med den naturlige ventilationsløsning fra WindowMaster arbejdes der med trykforskelle i vinden på facaden (hastighed og retning), temperatur ude og inde samt indendørs CO2. Tilsammen fortæller data på disse parametre hvorledes facadevinduerne skal agere, og hvor meget luft der skal lukkes ind. Ydermere bruges der diffus loftsindblæsning i mødelokalerne med høj personbelastning til at opnå et behageligt indeklima med frisk luft selv om vinteren. Om sommeren lukkes luften direkte ind gennem automatisk styrede højt placerede vinduer, mens luften om vinteren lukkes ind i smukke finérkamre placeret i loftet gennem højt placerede automatiserede spjæld. Fra kamrene siver luften langsomt gennem perforeringer, hvilket eliminerer trækgener.

De automatiserede vinduer, der bliver styret af en intelligent software, skal placeres højt i facaden, mens andre vinduer der kan åbnes manuelt placeres lavt. De to typer vinduer har forskellige funktioner. Ved at lukke luft ind via de højtsiddende vinduer undgår man træk i de kolde måneder, mens de lavt siddende vinduer til gengæld lukker en større luftmængde direkte ind om sommeren, hvor det kan være varmt.

På den måde fungerer bygningen som en person, der kan tage varmt tøj af og på alt efter vejrforholdene i stedet for at skrue op og ned for radiatoren.

Triple-Zero: 0 kWh til ventilation, opvarmning og køling

Foruden en reduktion af det samlede energiforbrug fra materialer, transport og energi med 50% sammenlignet med andre tilsvarende bygninger er et af målene også at købe 0 kWh til ventilation, opvarmning og køling. For at kunne opfylde de ambitiøse målsætninger, er der derfor også kombineret forskellige bæredygtige teknikker.

Ved at udnytte bygningens termiske masse samt gøre facaden ’intelligent’, bliver det muligt at holde indeklimaet og temperaturen på et behageligt niveau året rundt. Den lave vintersol vil opvarme den eksponerede bygningsmasse (solar-gain), mens der skal anvendes natkøling via de automatiserede vinduer om sommeren. Med naturlig natkøling kan bygningens brugere møder ind til et behageligt og friskt indeklima om morgenen, og man behøver derfor ikke at investere i et energitungt airconditionsystem for at køle bygningen ned, når man møder ind.

Andre bæredygtige tiltag der ligeledes skal være med til at gøre bygningen klimavenlig, tæller blandt andet solceller på taget, bæredygtige materialevalg og grøn transport (der bygges ingen parkeringspladser til biler i bygningen, men der laves ideel adgang for fodgængere og kollektiv transport samt cykelparkering). 

På Gullhaug Torg 2A er der tale om et tværfagligt byggeprojekt, der tager nyskabende miljøteknologier i brug. Det bliver det første kombinerede bolig- og kontorbyggeri i Norge, der anvender revolutionerende lavenergimetoder til at styre opvarmning og nedkøling af bygningen. Med sit Triple-Zero mål er ambitionen at demonstrere hvordan naturlig klimastyring af bygninger kan opnås med 0 kWh købt energi.

Med den naturlige klimastyring opnås forskellige fordele sammenholdt med mekanisk ventilerede bygninger. Bygningen vil blandt andet være lettere at betjene, kræve mindre vedligehold og have en længere livscyklus. Desuden får man ekstra loftshøjde ved at fjerne ventilationsrør samt mindsket støj fra mekanisk ventilation og et optimalt naturligt lys fra vinduer.

Gullhaug Torg 2A, der kommer til at bestå af 5000 mbolig, 4500 m2 kontor og 500 m2butikker, forventes at stå færdigt i 2020.

Byggeriet er en del af et større projekt kaldet ’Naturligvis’ med tre dertilhørende pilotbyggeprojekter. Formålet har været at arbejde med moderne, bæredygtige teknologier, som kan implementeres på andre projekter. Resultater og erfaringer fra Naturligvis kan læses i en samlet rapport.

Download rapporten her. 

Foredrag om Naturligvis med de involverede parter, inklusive WindowMaster, kan ses her.

Nyhedsoversigt

Hvad er aeroventic?
 • Hvad er aeroventic?

  Aeroventic er en international løsning dedikeret til HVACR industrien. Det er designet til at skabe mulighed for både producenter og distributører at præsentere deres forretningsmæssige værdi og produkter i hele verden. Et system giver mulighed for global rækkevidde.

 • Firmaprofil

  Byg din virksomheds værdi og præsentér din konkurrencemæssige fordel.

  Del dine kataloger, softwarevalgsprogrammer og alle forretningsfakta, du anser for vigtige.

 • Produkt virtuelt showroom

  Det er et godt sted at præsentere alle dine produkter på en gang ubesværet. Hvert produkt er udstyret med en mulighed "Tilføj til forespørgsel" for kundens bekvemmelighed. En kunde sender en forespørgsel direkte til dig.

 • Nyheder & Informationskanal

  Dybest set er aeroventic en tilsvarende for offline messe, hvor du præsenterer dit firma og produkter, distribuerer kataloger, skaber kontakter og udvikler din virksomhed.

Hvad får du med os?
Partnere
Hvad får du med os?